БИЛИМ БЕРҮҮ МЕКЕМЕСИН ЖАҢЫ АЯКТАГАН
БҮТҮРҮҮЧҮГӨ КОЮЛУУЧУ БАШТАПКЫ КВАЛИФИКАЦИЯЛЫК ТАЛАПТАР
Бардык өлкөлөрдүн ветеринардык адистери элдин ден-соолугун коргоого, жаныбарлардын бакубаттуулугун камсыздоого жана айлана чөйрөнү сактоого жоопкерчиликтүү, ошондой эле ветеринардык кызмат көрсөтүүнү мыйзам чегинде жана мамлекеттик ветеринардык кызматтын көзөмөлү алдында жүргүзүүгө милдеттүү.
«Ветеринардык кызмат» - деген термин МЭБтин аныктамасына ылайык өзүнө, элдин саламаттыгын сактоо жана жаныбарлардын бакубаттуулугун камсыздоо багытында иш алып барган ветеринардык кесиптин мамлекеттик да, жеке да компоненттерин камтыйт.
Ветеринардык кызмат мамлекет тарабынан кабыл алынган, ошондой эле Эл аралык стандарттарга, МЭБтин сунуштарына жооп берүүсү шарт. Ветеринардык кызмат көрсөтүүдө ветеринардык адистер, келип чыккан маселелерди чечүүдө жана саламаттыкты сактоо, жаныбарлардын бакубаттуулугун жана экосистеманы коргоо багытында ийгиликтерге жетишүүдө, Бирдикүү Ден-соолук системасынын негизги бөлүгү болуп эсептелет. (www.onehealthcommission.org).
Бардык ветеринардык адистер окуу жайын аяктагандан кийин кайсыл кесиптик багытта иш алып барбасын малдын ден-соолугун чыңдоого, бакубаттуулугун камсыздоого жана ветеринардык санитарияны сактоого милдеттүү.
Ветеринардык билим көп кырдуу болуп эсептелүү менен, ветеринардык адистин ветеринария тармагындагы жалпы кабыл алынган билим берүү менен кошо эле мамлекеттик ветеринардык кызматтын малдын жана элдин ден –соолугун коргоо жана бекемдөө менен байланышкан милдеттерин түшүнүүгө жана баштапкы денгээлде аткарууга кепил болууга тийиш.
Окуу жайын жаңы аяктаган бүтүрүүчүгө коюлуучу бул баштапкы квалификациялык талаптар, Кыргыз ветеринария системасынын учурдагы абалын эске алуу менен даярдалды.
Мында тийиштүү денгээлде минималдык кызмат көрсөтүү үчүн талаптар аныкталгандыгы менен, документ билимдин тигил же бул сабактын алкагында, же болбосо тигил же бул курстарда өтүлүүсүн таңуулабайт.
Ветеринардык кесипке болгон талаптын жана бул тармактагы илимдин дайыма өсүүсү, бүтүрүүчүдөн тийиштүү маалымат булактарын табуу, кодонуу маселелери боюнча жогорку компетенттүүлүктү талап кылууда.
Аягында белгилеп кетүүчү нерсе, ветеринардык билим өзүнө бир гана жогорку билимди гана эмес, диплом алгандан кийинки үзгүлтүксүз билим алууну да камтыйт. Ошондуктан, ветеринардык адистин компетенттүүлүгүн камсыз кылууда үзгүлтүксүз билим алуунун маанилүүлүгүнө да көңүл буруу зарыл.
Бардык өлкөнүн ветеринардык врачтары төмөндөгүлөргө жооптуу:
«Ветеринардык кызмат» -деген бул кандай түшүнүк.
Ветеринардык кызмат – жаныбарлардын ден-соолугун жана бакубаттуулугун камсыздоо иш чараларын жүргүзгөн, ошондой эле эл аралык талаптардын өлкө аймагында сакталуусуна жооп берген мамлекеттик же жеке уюм.
Квалификация – белгилүү бир иш жүргүзүүгө карата, кесиптик даярдыктын деңгээли.
Квалификация төмөндөгү түшүнүктөрдү камтыйт;
Квалификациялык талаптар экиге бөлүнөт;
Базалык квалификациялык талаптар
Бул, ветеринардык врачтын, Ветеринардык палатага каттоого турууга, ошондой эле лицензия алууга керек болгон билимдин, тажрыйбанын, өздүк сапаттын жана билим алууга болгон жөндөмдүүлүктүн минималдык деңгээли.
Жалпы квалификациялык талаптар төмөндөгүлөрдү камтыйт:
Атайын квалификациялык талаптар төмөндөгүлөрдөн турат:
Эпидемиология
Эпидемиология – ветеринардык санитария жана профилактикалык медицинанын пайдасына кийлигишүүгө негиз болгон, ден-соолука таасир этүүчү факторлорду окуу.
Бүтүрүүчүнүн алдына төмөндөгү конкреттүү тапшырмалар коюлат:
Ылаң чыгып, катталган учурларда, тийиштүү пробалардын үлгүлөрүн алуу, сактоо, ташып жеткирүү эрежелерин эске алуу менен Эпидемиологиялык иш чараларга тийиштүү денгээлде катышуусу зарыл.
Малдардын трансграничтүү ылаңдары.
Малдардын трансграничтүү ылаңдары (ТГЫ) – жогорку денгээлдеги жугуу касиетине жана улуттук чек араларга карабай тез таркоо мүмкүнчүлүгүнө ээ болгон, эпизоотиялык ылаңдар.
ТГЫ козгогучтары зооноздук да, зооноздук эмес да болуусу ыктымал, бирок, бул ылаңдардын жогорку жугуу касиети, алардын чыгуу табиятына карабай, дүйнөлүк экономикага, эл аралык соода жана саламаттыкты сактоого таасирин тийгизет.
Мисалга, жогорку патагендүү тоок тумоосу, Кара малдын чумасы, чочконун классикалык тумоосу жана Шарп ылаңдары.
Бүтүрүүчүнүн төмөндөгүлөрдү билүүсү зарыл:
Зооноз ылаңдары (алиментардык жол менен берилүүчү ылаңдарды кошкондо)
Зооноздор – адамдарга, өзүнүн жаратылышы боюнча мал чарба азыктары аркылуу берилүүчү ылаңдар жана алардын козгогучтары.
Зооноздор боюнча бүтүрүүчүгө төмөндөгү талаптар коюлат:
Жаңы жана кайрадан пайда болгон ылаңдар
Жаңы ылаңдар – жаңы географиялык аймакта, популяциянын ичинде жаңы пайда болгон, эволюциялык жол менен же бар патагендүү козгогучтун өзгөрүүсүнөн пайда болгон жугуштуу ылаңдар.
«Кайрадан пайда болгон» ылаң – мурда жок кылынды делинген ылаңдардын, белгилүү бир аймакта кандайдыр бир убактан кийин, кайрадан катталуусу.
Бүтүрүүчүнүн төмөндөгүлөрду билүүсү зарыл:
Ылаңдарды алдын алуу жана көзөмөлдөө.
Ылаңдарды алдын алуу жана көзөмөлдөө программасы, ветеринардык бийликтер тарабынан башкарылуучу жана көзөмөлдөнүүчү, миграциялык көзөмөлдү, эмдөөнү жана дарылоону өзүнө камтыйт .
Бүтүрүүчүнүн төмөндөгүлөрду билүүсү зарыл:
Мал чарбасынан алынган тамак аш азыктарынын гигиенасы
Тамак аш азыктарынын гигиенасы – мал чарбасынан алынган азыктардын коопсуздугун жана жарактуулугун камсыз кылууга багытталган шарттар жана иш чаралар.
Талаптарга жооп берүү үчүн, бүтүрүүчү төмөндөгүлөрдү билүүсү зарыл:
Ветеринардык препараттар
Ветеринардык препараттар – мал ылаңдарын алдын алууда жана аларга каршы күрөшүүдө пайдаланылуучу дары дармектер, инсектицидтер/акарицидтер, вакциналар жана биологиялык азыктар, же малдын организминин функциясын өзгөртүүгө же оңдоодо, ошондой эле малга диагноз коюда колдонулуучу каражаттар.
Бүтүрүүчү төмөндөгүлөрдү билуугө милдеттүү:
Жаныбарлардын бакубаттуулугу
Жаныбарлардын бакубаттуулугу – курчап турган шартка жараша, малдын жалпы абалынын өзгөрүүсү.
Бүтүрүүчүдөн төмөндөгүлөрдү билүүсү талап кылынат:
- Мал өстүрүү;
- Ташуу;
- Адамдардын керектөөсү үчүн союу жана ылаңдарды көзөмөлдөө максатында жок кылуу
Ветеринардык мыйзамдуулук жана этика
Ветеринардык мыйзамдуулук –ветеринардык бийликтин милдеттерин аткарууну шарттаган, жаныбарлардын ылаңдарын жана зооноздорду эрте аныктоо жана көзөмөлдөө, мал чарбасынан алынган азыктардын коопсуздугун камсыздоо, жаныбарларды жана мал чарба азыктарын экспорттоо үчүн сертификациялоодо, мамлекеттик инфраструктуранын негизги элементи.
Мындан сырткары, ветеринардык билим берүү мекемелеринде ветеринардык кесиптин этикалык жана моралдык аспектилери боюнча сабактардын өтүлүүсү зарыл.
Бүтүрүүчү төмөндөгү талаптарга жооп берүүсү зарыл:
Сетификациялоонун жалпы тартиби
Сертификация - малда же малдардын тобунда ылаңдарды аныктоо, ошондой эле мал чарба азыктарынын сапатын тастыктоо максатында жүргүзүлүүчү процедураларга ылайык, текшерүү жана кароо.
Сертификация жөнүндө бүтүрүүчү төмөндөгүлөрдү билүүсү керек:
Сүйлөшүү тажрыйбасы
Ветеринардык медицинада натыйжалуу сүйлөшүү тажрыйбасы ийгилике жетүү үчүн абдан маанилүү. Жалпысынан, сүйлөшүү өзүнө жеке, кесиптик жана коомдук жактар менен өз ара маалымдоо, ынандыруу жана мотивациялоо максатында маалымат алмашууну камтыйт.
Бүтүрүүчүнүн төмөндөгүлөрдү билүүсү зарыл:
Жогорулатылган квалификациялык талаптар.
Бул, мамлекеттик ветеринардык бийлик структураларында иштөө үчүн талап кылынуучу, билимдин, тажрыйбанын, өздүк сапаттын жана билим алууга болгон жөндөмдүүлүктүн минималдык денгээли
Бүтүрүүчүдө, төмөндөгү маселелер боюнча жалпы түшүнүктүн болуусу зарыл.
Ветеринардык кызматты уюштуруу
Ветеринардык кызмат – малдын ден-соолугун сактоого байланышкан иш чараларды, эл аралык эпизоотиялык бюронун башка нормаларын жана сунуштарын өлкө аймагында аткарылуусун камсыз кылган мамлекеттик же жеке уюм.
Бүтүрүүчүү төмөндөгүлөр жөнундө жалпы маалымат алууга милдеттүү:
Ветеринардык бийлик – малдын ден-соолугун коргоо иш чараларына жана маселелерине жоопкерчиликтүү, компотенттүү, ошондой эле эл аралык нормаларды, сертификация процедураларын өлкөнүн бардык аймактарында аткарылуусун камсыздаган ветеринардык врачтар жана башка параветеринардык адистер эмгектенген мамлекеттик орган.
Ветеринардык статуардык орган (лицензиялоочу ветеринардык орган) –ветеринардык врачтардын жана параветеринардык адистердин иш аракеттерин жөнгө салуучу, көз карандысыз ветеринардык орган.
Текшерүү жана сертификациялоо процедурасы
Текшерүү (инспекция) – ыйгарым укуктуу ветеринардык врач тарабынан сертификат толтуруу үчүн, малды жана мал чарбасынан алынган азыктарды текшерүү , баа берүү жана малдын ден-соолугун жана санитардык статусун аныктоо.
Сертификациялоо – малдын ден-соолугунун статусун жана мал чарбасынан алынган азыктардын коопсуздугун аныктоо максатында, ыйгарым укуктуу ветеринардык врач тарабынан толтурулган расмий документ.
Бүтүрүүчү төмөндөгүлөр тууралуу жалпы түшүнүк алуусу зарыл:
Жугуштуу ылаңдарды башкаруу
Ветеринардык бийликтин көзөмөлүндө болгон, жугуштуу ылаңдардын алдын алуу жана көзөмөлдөө, (миграциялык көзөмөл, эмдөө жана дарылоо).
Бүтүрүүчү төмөндөгүлөр тууралуу жалпы түшүнүк алуусу зарыл:
Мал чарбасынан алынган тамак аш азыктарынын гигиенасы
Тамак аш азыктарынын гигиенасы – мал чарбасынан алынган азыктардын коопсуздугун жана жарактуулугун камсыз кылууга багытталган шарттар жана иш чаралар.
Талаптарга жооп берүү үчүн, бүтүрүүчү төмөндөгүлөрдү билүүсү зарыл:
Рискти анализдөө
Риск – кандайдыр бир көлөмдө экономикалык чыгым, жаныбарлардын жана адамдардын ден-соолугуна зыян алып келүүчү болжолдуу окуя.
Рискти анализдөө өзүнө, аныктоону, баалоону, башкарууну жана коммуникацияны камтыйт.
Бүтүрүүчүдө төмөндөгүлөр боюнча жалпы түшүнүктүн болуусу зарыл:
Изилдөө
Изилдөө – протокол түзүү, маалыматтарды анализдөө, жыйынтык чыгаруу жана жыйынтыгын жазуу аркылуу, гипотезаны текшерүү.
Бүтүрүүчүнүн окуу тапшырмасы, ветеринардык билимди өркүндөтүүгө байланышкан көп тармактуу изилдөө иштерин жүргүзүүнүн жалпы мааниси боюнча түшүнүк алууга, элди, жаныбарларды жана экосистеманы коргоо максатында, мамлекеттик ветеринардык кызмат көрсөтүү иш чараларында келечек муунду жакшы маалымат базасы менен камсыздоого багытталуусу зарыл.
Эл аралык сооданын негиздери
Жаныбарлар жана мал чарбасынан алынган азыктар менен бир канча уюмдун, өз ара коопсуз, эл аралык соода жүргүзүүсүнө негизделген регламент.
Бүтүрүүчү төмөндөгү негизги түшүнүктөрдү билүүгө милдеттүү:
Жетектөө жана башкаруу
Жетектөө – максатка жетүү үчүн, бардык ресурстарды натыйжалуу пайдаланууну уюштуруу процесси.
Бүтүрүүчүнүн төмөндөгүлөрдү билүүсү зарыл:
1. Кутурма
3. Антибиотиктер (жаңы) таасир этүү жана колдонуу өзгөчөлүктөрү боюнча жалпы обзору
4. Антипаразиттик препараттар (жаны) озгочолуктору жана колдонуу
5. Дезинфекция заттары озгочолуктору жана колдонуу
6. Жаныбарлардын абдоминалдык операциясынан кийинки ырбоолордун алдын алуу
7. Эркек малды бычуудан кийинки ырбоолордун алдын алуу
8. Жаныбарларды паталогоанатомиялык союу
10. Ветеринардык ишкердиктин негиздери
Окутуу модулдары (2016)
2. Кыргызстанда өстүрүлгөн айыл чарба малдарынын породалары
3. Айыл аймагынын денгээлинде малдын ден соолугун коргообоюнча иш-чаралардын планын түзүү
4. Малдын ден соолугун коргоотобу5. Уйларды жасалма уруктандыруу
Уважаемые коллеги!
Мы рады сообщить Вам, что Ветеринарная палата при поддержке Европейской комиссии по борьбе с ящуром, ФАО и МЭБ организует вебинар (интерактивный онлайн семинар) “Курс по Подготовке к Экстренной Ситуации по Ящуру”.
Этот курс обучения предоставит необходимую информацию для эпидемиологического расследования при подозрении на ящур, включая правильную постановку диагноза, взятие образцов патматериала для отправки в лабораторию, эпизоотическое расследование вспышки заболевания и биобезопасность. Также предоставит возможность обсуждения вопросов подготовки и борьбы с ящуром с коллегами, участвующих в данном семинаре.
Курс будет проводится на кыргызском языке, продолжительность курса составляет примерно 10 часов изучения материалов, он рассчитан на самостоятельное распределение времени для обучения и рассчитан на 4 недели. В конце курса участникам необходимо будет пройти проверочный тест в онлайн режиме, в случае успешного прохождения теста будут выданы сертификаты международного образца . При возникновении вопросов будет возможность обратиться к экспертам Европейской Комиссии, по различным аспектам расследования заболевания и борьбы с ящуром.
Если вас заинтересовала информация о Европейской комиссии по Ящуру, то для подробной информации нажмите на следующие ссылки
на русском http://www.fao.org/ag/againfo/commissions/eufmd/commissions/eufmd-home/ru/
English http://www.fao.org/ag/againfo/commissions/eufmd/commissions/eufmd-home/en/
и ссылка сайта дистанционного управления: https://eufmd.rvc.ac.uk/mod/page/view.php?id=1388
Желающие пройти курс дистанционного обучения, а также при возникновении каких либо вопросов обращайтесь
д-р Ж.Касымбеков Ответственный за организацию курса в Кыргызстане (j.kasymbekov@vet-palata.kg)
д-р Гюнель Исмайлова, Европейская Комиссия по Борьбе с ящуром (gunel.ismayilova@fao.org)